PRELEPA KATARINA TRIVIĆ JE PREMINULA OD BOLESTI KOJA KOSI MLADE: Imala je samo 22 godine, a sve je počelo OVAKO
Katarina Trivić, Foto: Printscreen Instagram - xunicornk

TUGA

PRELEPA KATARINA TRIVIĆ JE PREMINULA OD BOLESTI KOJA KOSI MLADE: Imala je samo 22 godine, a sve je počelo OVAKO

U aprilu prošle godine izašla u javnost ističući da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija

Objavljeno:

Katarina Trivić iz Banjaluke od 18. godine se hrabro borila za leukemijom, a koliko je bila posebna u svemu govori i činjenica da je u domovini pokrenula brojne promene. Njena priča inspirisala je mnoge koji se suočavaju sa istom ili sličnom dijagnozom.

Nosila se sa opakom bolešću vrlo hrabro i do poslednjeg dana predaja za nju nije bila opcija.

Budući da se Kaća ceo život bavila sportom, veoma se začudila kada je 2021. godine osetila da će se onesvestiti u teretani.

- Nisam trenirala jedan period, mislila sam da imam koronu jer sam jedan dan dobila temperaturu, ali test je bio negativan. Izgubila sam i apetit, ali prethodno sam bila na dijeti, pa sam mislila da je zbog toga. U tom periodu dosta sam spavala, a navikla sam rano da ustajem. Ključna stvar da pomislim da ipak nešto nije u redu jeste velika modrica koja mi se pojavila na nozi. Nisam se bas sećala da sam ne negde udarila - rekla je tada lepa Banjalučanka, a nakon odrađenih svih pregleda, sačekale su je užasne vesti - akutna mijeloidna leukemija.

Katarina Trivić
foto: Printsceen/Instagram/xunicornk

Tada je pomislila samo: "Zar ću umreti, a tek mi je 18?".

Usledila je lavovska borba, a ceo region iščekivao je srećne vesti - da se Kaća izlečila, i tako je i bilo. Međutim, početkom 2023. uoprna bolest se vratila...

U aprilu prošle godine izašla u javnost ističući da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija, ali da nema srodnog donora. Tada je rekla da mnoge države regije imaju banke matičnih ćelija, ali i da Bosna i Hercegovina nema, nakon čega se u Republici Srpskoj krenulo s procesom osnivanja takve banke.

Naime, većina mladih krvnih zrnaca koje telo proizvodi dolazi iz koštane srži - masne supstance koja se nalazi u loptastim završecima kostiju. Kod obolelih od leukemije, jedna od ćelije iz koštane srži mutira i postaje kancerogena, a zatim se klonira - pravi sopstvene kopije i na ovaj način opaka bolest napreduje.

Katarina Trivić
foto: PrintScreen/ Instagram/ xunicornk

Doktorka Marta Vedlej otkriva da je rizično starosno doba za odrasle između 50. i 70. godine života, iako u novije vreme leukemija napada i mlađe ljude.

"Postoji nekoliko podtipova leukemije, koji se određuju prema vrsti ćelije koja mutira, kao i u kojoj fazi proizvodnje ćelije mutacija počinje", objasnila je onkolog Meredit Barnart.

Bonus video:

03:53

Predrag iz Leuke pobedio leukemiju čak četiri puta

(Espreso / Stil / Ivana Bogićević / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.